Veteriner Ankara 7/24 Tedavi ve Tanı Merkezi

Kedi veya köpek gibi evcil hayvanların yurtdışına çıkış prosedürleri en fazla merak edilen hususlar arasında yer almaktadır. Bu tip hayvanları yurtdışına çıkarmadan önce yerine getirmenizin mutlak suretle gerekli olduğu bazı uygulamalar var. Her ülke için birbirinden değişik kurallar olmakla birlikte, Avrupa Birliği ülkeleri kendi belirledikleri standart kuralları uygulamaktalar. Diğer ülkelerin yurtdışına pet transportundaki kurallarını öğrenebilmek için lütfen yolculuğunuzdan mümkün olduğu kadar önce gideceğiniz ülkenin büyükelçiliği ile iletişime geçiniz.

Genel olarak Avrupa Birliği ülkelerine dostunuzu götürmek istediğinizde uymak zorunda olduğunuz kurallar ise şöyle sıralanabilir, Avrupa Birliğine dahil ülkeler pet transportunda Kuduz Titrasyon Testi şartına uymaktalar. Bu testin sonucu alındıktan 3 ay sonrasına kadar petinizi kabul etmemektedirler. Bu durumda, şayet evcil hayvanınız ilk kez yurtdışına çıkacaksa, en az 4.5 ay önce bir veteriner hekime giderek yardım almalısınız. Daha önceden kuduz aşısı olan ve aşı uygulama süresi 30 günü geçmiş olan kedi veya köpeklerde bu süre 3.5 aydır. Kuduz aşısı uygulanan petinizin kanında kuduza karşı yeterli antikor oluşması için geçen süre yaklaşık 1 ayı bulmaktadır. Bu sebeple aşı uygulaması sonrası 1 ay beklemek gerekir. 1 ayın sonunda petinizden alınan kan örneğinden çıkarılan kan serumu veteriner hekiminiz tarafından akredite bir laboratuvara gönderilir. Bu laboratuvardan sonuç gelmesi yaklaşık 15 güne kadar uzayabilir.

Akredite laboratuvardan alınmış onaylı müsbet test raporu onaylanma tarihinden 3 ay sonra ve yurtdışı yolculuğunuzdan önce ilinizin gümrük müdürlüğüne götürülerek gerekli işlemlerin yapılması, A.B. Pet Sağlık Formu'nun alınması, sağlanmalıdır. Fakat nihayetinde bundan sonra evcil dostunuzla birlikte yurtdışına çıkabilirsiniz. Öte yandan pet dostunuzun mikrochip taşıması mecburiyeti de bulunmaktadır. Petinize veteriner hekiminiz tarafından takılacak olan mikrochip ve bu mikrochipin kimlik kartına yapıştırılan barkod numarası, kimliğin o evcil hayvana ait olduğunun ispatıdır. Bu da atlanmaması gereken bir kuraldır. Daha önce yurtdışına çıkmış ve kuduz titrasyon testi müsbet olarak alınmış evcil hayvanların her yıl zamanında kuduz aşısının yenilenmesi sonucunda sonraki yurtdışı yolculuklarında sizlerden tekrar kuduz titrasyon test sonucu istenmeyecektir.

Diğer bir önemli husus ise eğer havayolu kullanacaksanız her havayolu şirketinin pet transportu ile ilgili kuruma özel bir takım kurallarının olduğudur. Bu sebeple yolculuğunuzdan bir süre önce bilet almış olduğunuz havayolu şirketiyle iletişime geçerek taşıma kabı, ağırlık gibi hususlarda şirket kurallarını öğrenmeyi kesinlikle unutmamanız gerekiyor.